apr
LU Land på Hållbarhetsveckan: Exploatering av åkermark - tar vi tillräcklig hänsyn till markens olika värden?
Jordbruksmarken har många samhällsekonomiska värden som är svåra att uppskatta. Den bidrar till en levande landsbygd, kan bidra med lagring av kol i marken, den är viktig för vår nuvarande och framtida livsmedelsförsörjning och kan exploateras för att bygga exempelvis bostäder, kommersiella verksamheter och solcellsparker. Vid beslut om hur marken ska användas, behöver dessa värden vägas mot varandra. Men hur hanteras avvägningar av markens olika värden idag? Finns de rätta verktygen för att minska risk för överexploatering eller krävs det nya metoder och lösningar?
Jordbruksmarken har många potentiella värden, och de som kanske oftast ställs emot varandra är bebyggelse och livsmedelsproduktion. Finns det en risk att vi överexploaterar svensk jordbruksmark så att vi äventyrar vår framtida livsmedelsförsörjning? Om svaret är ja – hur går vi då tillväga för att redan nu minska risken för överexploatering?
Via planmonopolet har kommuner stort inflytande på hur marken används. Överexploatering av jordbruksmark kan bero på att det kan vara svårt för kommunerna att till fullo beakta markens samhällsekonomiska värden och att det inte finns tillräckliga incitament för att bevara densamma. Bland annat då den lagstiftning (MB 3:4) som syftar till att skydda jordbruksmark från överexploatering inte tar hänsyn till vilken typ av jordbruksmark eller exploatering som avses. Och samtidigt som beslut om att exploatera mark fattas lokalt, så har jordbruksmarken en nationell betydelse, i synnerhet genom en tryggad livsmedelsförsörjning i framtiden - men Sverige saknar mål för hur mycket jordbruksmark som ska bevaras.
För att skapa oss en bättre bild av utmaningarna kring frågan om exploatering i relation till bevarande av jordbruksmark, och för att försöka ta något steg framåt i arbetet med hur vi ska hantera dessa frågor, har vi bjudit in en spännande panel med olika kompetenser och infallsvinklar på frågan:
Mark Brady är docent i naturresurs- och miljöekonomi vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) på Lunds universitet och vid Agrifoods Economics Centre på SLU. Mark Brady har nyligen varit med och skrivit rapporten Att bygga på åkermark – ett hot mot framtida livsmedelsförsörjning? Mark Brady är också medlem i det strategiska forskningsområdet BECC - (Biologisk mångfald och ekosystemtjänster i ett förändrat klimat).
Susanna Bruzell är hållbarhetsstrateg på stadsbyggnadskontoret på Lunds kommun. Suzanna Bruzell har en djup insikt i arbetet med översiktsplanering och de överväganden som kommunen ställs inför när det rör sig om att exploatera jordbruksmark för bland annat bostäder.
Kristina Jansson är tidigare utredningssekreterare i utredningen om en ny livsmedelsberedskap vars betänkande Livsmedelsberedskap för en ny tid lämnades över till regeringen den 1 februari 2024.
Program
08.15: dörrarna öppnas.
08.30: program på scen med presentationer och panel. Den digitala sändningen börjar.
09.45: programmet avslutas och vi bjuder på mingel och förmiddagsfika.
Anmälan
Anmälningstiden för eventet har gått ut.
Övrig information
Vanligtvis är LU Lands seminarier och föreläsningar digitala - men under Hållbarhetsveckan gör vi ett undantag och bjuder in till en fysisk träff. Ta chansen att lyssna på ett spännande seminarium och att mingla med andra som på olika sätt är intresserade av hållbar markanvändning.
Seminariet kommer även att sändas digitalt för den som inte kan delta på plats.
Arrangemanget är ett samarbete med det strategiska forskningsområdet BECC.
Att bygga på åkermark – ett hot mot framtida livsmedelsförsörjning?
SOU: Livsmedelsberedskap för en ny tid - regeringen.se
Mer information om LU Land – luland.lu.se
Mer information om BECC – becc.lu.se
Det här eventet är en del av Hållbarhetsveckan 2024, ett årligt event som arrangeras i samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. I årets program 8-13 april hittar du föreläsningar, workshops, guidade turer, utställningar, med mera.
Om evenemanget
Plats:
Stadshallen i Lund, lokal Amfi (plan 2)
Målgrupp:
Forskare, samhällsaktörer och intresserad allmänhet
Språk:
Eventet hålls på svenska
Kontakt:
juliana [dot] danhardt [at] cec [dot] lu [dot] se