maj
LU Land frukostseminarium #30: Värdering av biologisk mångfald – hur bra fungerar befintliga verktyg för att täcka samhällets behov?
När samhällsutvecklingen medför förändrad markanvändning, behöver beslutsfattare väga olika värden och intressen mot varandra. En utmaning som uppstår vid sådana beslut är att vissa värden inte alltid är så lätta att kvantifiera, vilket riskerar att leda till att svårkvantifierade värden såsom biologisk mångfald, prioriteras lägre. Verktyg som stödjer kvantifiering av exempelvis biologisk mångfald har därför länge efterfrågats av samhället.
Idag finns ett flertal sådana verktyg tillgängliga och används av både företag, konsulter, kommuner och statliga myndigheter i samband med till exempel avverknings- eller exploateringsbeslut, vid ersättningsärenden eller ekologisk kompensation.
Men hur bra fungerar egentligen dessa verktyg? Är de det stöd som samhället behöver, eller finns det nackdelar och risker när man förlitar sig på dem? Och hur kan dessa verktyg användas i olika sammanhang för mer välbalanserade avvägningar mellan olika intressen?
Välkommen till ett LU Land frukostseminarium där vi fördjupar oss i fördelar och nackdelar med att använda verktyg vid värdering av naturvärden inför beslut som rör exv. exploatering eller ekologisk kompensation.
Medverkande
- Johanna Alkan Olsson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet
- Ruaridh Hägglund, Ecogain.
- Moderator är Pål Axel Olsson, Lunds universitet.
Anmälan stängd
Håll utkik på hemsidan där vi publicerar en inspelning av seminariet inom cirka en vecka.
Mer information och inspelning av tidigare seminarier
Här kan du läsa mer om LU Lands frukostseminarier och se tidigare inspelningar i seminarieserien:
LU Land frukostseminarier: diskutera aktuella utmaningar en gång i månaden - luland.lu.se
Om evenemanget
Plats:
Digitalt via Zoom (möteslänken skickas till registrerade deltagare dagen innan seminariet)
Målgrupp:
Forskare, samhällsaktörer och intresserad allmänhet
Språk:
Eventet hålls på svenska
Kontakt:
juliana [dot] danhardt [at] cec [dot] lu [dot] se